Ransomware

Ransomware is een type malware dat de gegevens op de computer van een slachtoffer versleutelt. De encryptiesleutel is meestal in handen van de cybercriminelen die deze aanval gebruiken in een poging om geld af te persen van het slachtoffer. De aanval kan op verschillende manieren worden ingezet, een gebruiker kan bijvoorbeeld een e-mailbijlage openen of op een kwaadaardige koppeling klikken. Zodra de ransomware met succes een computer heeft geïnfecteerd, zal het alle bestanden op het geïnfecteerde apparaat versleutelen. De enige manier om weer toegang te krijgen tot deze bestanden is het betalen van de cybercriminelen die de encryptiesleutel in handen hebben. De meest voorkomende Ransomware types worden hieronder besproken.

Ransomware in actie

Deze aanvallen worden gestart wanneer een gebruiker een e-mailbijlage opent of op een kwaadaardige koppeling klikt. De e-mailbijlage kan een valse rekening zijn, een verdachte factuur, enz. De kwaadaardige link kan door de cybercrimangers in deze valse facturen of andere documenten zijn opgenomen. Wanneer u dit soort bijlagen of koppelingen opent, wordt uw computer automatisch uitgevoerd met een kwaadaardig programma dat de infectie initieert. Deze infectie kan ook worden geïnitieerd wanneer een gebruiker een schadelijke website bezoekt.

Hoe werken Ransomware aanvallen?

Ransomware gebruikt verschillende methoden om een computer te infecteren en de gegevens erin te versleutelen. Het kan op vele manieren worden gedaan, bijvoorbeeld via een click-to-self-execution aanval, of een exploit kit. Van een click-to-self-execution-aanval is sprake wanneer de malware zonder enige interactie van de gebruiker wordt geïnstalleerd.

Het kwaadaardige programma wordt automatisch uitgevoerd wanneer een gebruiker een bepaalde website bezoekt of bepaalde soorten bestanden opent. Als u een e-mailbijlage opent of op een kwaadaardige koppeling klikt, wordt uw computer met deze aanval uitgevoerd. Een andere methode die door deze bedreiging wordt gebruikt, is een exploit kit. Een exploit kit is een tool die een groot aantal exploits bevat. Het is als het ware een bibliotheek van bekende bugs die de cybercrimangers gebruiken om computers aan te vallen. Wanneer u een kwaadaardige website bezoekt, wordt u waarschijnlijk omgeleid naar een exploit kit met als doel uw computer te infecteren met malware.

Ransomware statistieken

Volgens een recent rapport van Kaspersky Lab zijn er bij de laatste telling meer dan 600.000 ransomware-aanvallen geweest. Dat zijn meer dan een miljoen mensen die in de afgelopen jaren door deze dreiging zijn getroffen. De populairste methoden die cybercriminelen gebruiken om ransomware-aanvallen uit te voeren, zijn e-mail-, website- en drive-by-aanvalsvectoren.

Conclusie

Ransomware is een van de meest serieuze bedreigingen voor computerbeveiliging vandaag de dag. Deze bedreiging kan gegevens op uw computer versleutelen, het scherm vergrendelen en zelfs losgeld eisen om de gegevens weer te ontgrendelen. We hopen dat onze uitgebreide gids u heeft geholpen om het aanvalsscenario van Ransomware beter te begrijpen en de juiste verdediging te implementeren tegen deze bedreigingen in de toekomst.